Beja Kluiters onderscheiden door President Joesjtsjenko

8 juni 2006

Hoge Oekra´ense onderscheiding voor voorzitter Stichting Spoetnik

De Orde van Vorstin Olga in de derde klasse Tijdens het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van de Republiek Oekra´ne, aan Vlaardingen ontving onze voorzitter Beja Kluiters-Albers de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse. Beja ontving in het stadhuis van Vlaardingen de versierselen en de oorkonde die bij deze hoge Oekra´ense onderscheiding horen uit handen van de Oekraïense Minister van Volksgezondheid, de heer Joeri Poljatsjenko.

De Orde van Vorstin Olga (Oekraïens: Орден княгині Ольги) is ingesteld in 1997, is alleen bestemd voor vrouwen en wordt toegekend voor bijzondere verdiensten op het gebied van bestuur, industrie, de samenleving, cultuur, wetenschap, liefdadigheid en andere publieke activiteiten. Het officiŰle presidentiŰle besluit kunt u hier bekijken.

Kateryna Joesjtsjenko feliciteert Beja Kluiters met haar Orde van Vorstin Olga Beja was verrast, vereerd en bijzonder trots dat zij onderscheiden werd met deze speciale Oekraïense orde. "Gisteren op dat fraaie en verrassend gezellige galadiner kennismaken met de Koningin en President Joesjtsjenko, en vandaag zo'n onderscheiding ontvangen zijn wel heel unieke Ún indrukwekkende ervaringen." Ze verzekerde echter iedereen dat deze erkenning haar veel doet, maar dat loftuitingen niet de bron van haar inspiratie zijn. Of zoals ze onlangs nog in een interview zei: "Het is toch fantastisch als je op die trieste kindergezichtjes een glimlach ziet: een stukje blijheid, een stukje verlichting, daar doe ik het voor. Niet voor een ridderorde of een stadsspeld van Vlaardingen."

Stichting Spoetnik is bijzonder trots op deze uitzonderlijke onderscheiding voor haar voorzitter. Deze erkenning en waardering vanuit Oekraïne voor Beja's werk en inzet straalt af op de gehele organisatie met alle vrijwilligers en ondersteuners. Deze hoge onderscheiding motiveert iedereen binnen Spoetnik om zich nog meer in te spannen voor de ondersteuning van allen in Oekraïne die dit nodig hebben.

Olga van Kiev was in de achtste eeuw grootvorstin van het Kievse Rijk, de Middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekra´ne en Wit-Rusland, met als centrum de stad Kiev. Olga was de eerste heerser van het Kievse Rijk dat zich tot het christendom liet bekeren en in 1547 werd ze door de Russisch-Orthodoxe kerk heilig verklaard vanwege haar pogingen het christendom in haar rijk te verspreiden. Deze hoedanigheid van Olga worden in de versierselen onder andere gesymboliseerd door de zetting van de vier amethisten die gezamenlijk een kruis vormen.
Zie voor meer informatie over Olga van Kiev, nl.wikipedia.org/wiki/Olga_van_Kiev.

Zie ook:


PERSBERICHT - Vlaardingen, 8 juni 2006

HOGE OEKRA¤ENSE ONDERSCHEIDING VOOR VOORZITTER STICHTING SPOETNIK

De Oekraïense Minister van Volksgezondheid, de heer Joeri Poljatsjenko, toont de Orde van Vorstin Olga, klasse III Tijdens het bezoek van Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de President van de Republiek Oekra´ne, aan Vlaardingen ontving Beja Kluiters-Albers de Orde van Vorstin Olga in de derde klasse. Mevrouw Kluiters, voorzitter van de Vlaardingse stichting Spoetnik, ontving in het stadhuis van Vlaardingen de versierselen en de oorkonde die bij deze hoge Oekra´ense onderscheiding horen van de Oekraïense Minister van Volksgezondheid, de heer Joeri Poljatsjenko.

Beja was verrast, vereerd en bijzonder trots dat zij onderscheiden werd met deze speciale Oekra´ense orde. "Gisteren op dat fraaie en verrassend gezellige galadiner kennismaken met de Koningin en President Joesjtsjenko, en vandaag zo'n onderscheiding ontvangen zijn wel heel unieke Ún indrukwekkende ervaringen."

De Orde van Vorstin Olga is ingesteld in 1997, is alleen bestemd voor vrouwen en wordt toegekend voor bijzondere verdiensten op het gebied van bestuur, cultuur, wetenschap, industrie, de samenleving, liefdadigheid en andere publieke activiteiten. Het is de tweede hoge Oekra´ense onderscheiding voor Nederland dit jaar. Vorige maand ontving Valery Gergiev, chefdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze in de vijfde klasse.

Beja Kluiters is als oprichter en voorzitter van stichting Spoetnik sinds 1993 actief in en voor Oekra´ne. Daarnaast was zij medeoprichter en gedurende tien jaar bestuurslid van Stichting Platform Samenwerking Nederland - Oekra´ne, die zich landelijk inzet voor de versterking van de onderlinge betrekkingen tussen Nederland en Oekra´ne. In 2003 werd Beja Kluiters al voor haar activiteiten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Officieel bezoek

In het kader van het officiŰle bezoek brengt mevrouw Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de Oekra´ense president, op 8 juni een werkbezoek aan Vlaardingen. Zij werd op het stadhuis ontvangen door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking mevrouw Agnes van Ardenne en de burgemeester van Vlaardingen, Tjerk Bruinsma. Mevrouw Joesjtsjenko heeft vervolgens een ontmoeting met de Oekra´ense gemeenschap in Nederland, evenals met vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties die actief zijn in Oekra´ne. Later op de ochtend bezoekt de Oekra´ense first lady de kinderafdeling van het Vlietlandziekenhuis. Ze sluit haar bezoek aan Vlaardingen af met een korte toeristische tocht door de stad.

Stichting Spoetnik

Stichting Spoetnik (www.spoetnik.nl) geeft naast het uitvoeren van haar eigen samenwerkingsprojecten steun aan andere Nederlandse organisaties die in Oekra´ne actief zijn. In Oekra´ne werkt Spoetnik onder andere samen met zes humanitaire organisaties. De stichting onderhoudt eveneens nauwe banden met de Nederlandse en Oekra´ense overheid, de Kinderbescherming, het Nederlands Helsinki ComitÚ en diverse Rotaryclubs in Nederland.


Terug naar de begin pagina