Inspirator Spoetnik overleden

17 februari 2007

Jelena Kluiters ontmoet Kateryna Joesjtsjenko Op 14 februari 2007 overleed in Den Haag Jelena Kluiters-Stepanenko. Ze was naast schoonmoeder ook de grote inspirator voor Beja Kluiters om zich bezig te gaan houden met hulp aan Oekra´ne. Mevrouw Kluiters-Stepanenko kwam naar Nederland nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog haar Nederlandse man had leren kennen in een Duits werkkamp. Door de koude oorlog was de band met haar vaderland gedurende een lange tijd minder hecht dan ze gewild zou hebben.

De liefde die Beja ondervond van haar Oekra´ense familie resulteerde in groot respect bij haar voor de gebruiken van het land. Door de verbondenheid van Beja's schoonmoeder met haar vaderland bezocht Beja in 1989 Oekra´ne. Onder de indruk van wat ze daar zag, besloot Beja direct na de onafhankelijkheid om de geboortestreek van haar schoonmoeder te gaan helpen. Ze richtte in 1993 Stichting Spoetnik op, waarna de humanitaire activiteiten zich snel over het hele land uitbreidden.

Via Spoetnik en de onafhankelijkheid werd het contact van baboesjka Lena, zoals de familie en vrienden van Spoetnik in Nederland en Oekra´ne haar noemden, met het land waarvan ze meer dan 60 jaar gescheiden leefde nog intensiever. Toen het de laatste maanden slechter met haar ging, ondervond ze veel steun van haar nichtje Valja, die speciaal uit Oekra´ne was gekomen om haar te verzorgen. Jelena Afanasjevna genoot tot het laatst van Oekra´ense maaltijden tijdens feestdagen en van bezoekers die haar moedertaal met haar spraken. Ze werd 83 jaar.

(foto: Jelena Kluiters was een trouwe bezoekster van de activiteiten van Spoetnik. Ze ontmoette op 8 juni 2006 Kateryna Joesjtsjenko, de echtgenote van de Oekra´ense president, toen deze een werkbezoek aan Vlaardingen bracht.)

 


Terug naar de begin pagina